Karcsúsítás élvezettel - 10 tipp a szelektív "diéta" elkezdéséhez - húsvét után éppen aktuális!
sponsored links
Isten ments, nem akarok ünneprontó lenni!
Még az ünnep elõtt állunk, fõnek a sonkák, sülnek a kalácsok, a csülkök és a kenyerek.
Ez így van jól. Ünnep után pedig nem árt egy kis ?megkönnyebbülés ? :)
Jómagam szelektíven étkezem az ünnep alatt is, hiszen már több mint egy hónapja átadtam magamat ennek az étkezési formának, mely nem jár kevesebb élvezettel.
Néhány fontosabb tudnivalót szeretnék idõnként beszúrni a szelektív étkezésrõl szóló receptsorozatomba. Segítségül, hogy minél hamarabb eredménnyel járjunk.
Idõvel minden fontosabb sarokpontot kielemzek, ugyanis nem szeretnék hosszas felsorolásokba bocsátkozni egy-egy bejegyzésben. Most következzen 10, a fontosabbak közül, hogy megkönnyítsem a kezdeti lépéseket a helyes, szelektív táplálkozással kapcsolatban.
- Négy héten át érdemes kivonni a magas szénhidráttartalmú ételeket az étkezésünkbõl. Ez egy teljes egészében saját vonatkozású felismerés, hogy így lényegesen könnyebb az "átállás".
- 3-4 óránként étkezzünk - ahogyan az étvágyunk kívánja - a farkaséhség kerülendõ, ugyanis az túlfogyasztásra sarkal. Ugyanakkor semmiképpen ne étkezzünk 3 óránál gyakrabban, vagy napi 3 étkezésnél kevesebbszer. Hagyjuk, hogy az elõzõleg elfogyasztott ételt meg tudjuk teljes egészében emészteni. Ne nassoljunk, inkább váltsunk ki egyes - köztes - étkezéseket mondjuk csak gyümölccsel vagy joghurttal. Vagy egy szelet sonkával vagy kockasajttal.
- A gyümölcs nem a semleges, hanem a fehérje dús alapanyagok közé sorolt szelektív étkezési szempontból. Azért mert egészséges a fogyasztása, éppúgy be kell tartanunk minden olyan szempontot, mint bármely más, fehérje alapú étel vagy alapanyag esetében. Tehát csak semleges alapanyagokkal házasíthatjuk. Együnk tízóraira vagy uzsonnára csak gyümölcsöt, de ne egy fõétkezés után desszertnek, vagy fél órával az étkezést követõen.
- Kéthetente, havonta tarthatunk egy-egy gyümölcsnapot. Könnyebben válunk meg a súlyfölöslegtõl, illetve kevésbé gyarapszunk súlyban, ha több fehérje alapú ételt fogyasztunk. A sok fehérje savasít, így egy-egy gyümölcsnappal, lúgosítással, kiegyensúlyozhatjuk a szervezetünk PH értékét. A fokhagyma is lúgosít, ezt pusztán csak azért említem, mert diétás érendemben állandó, kedves vendég. Ezért (is).
- Igyunk sok folyadékot. Azaz vizet. Tapasztalatom, hogy az ízesített vizekbõl többet bírok meginni. Szénhidrát alapú étkezéshez a vízen kívül teát, fehérje alapú étkezéshez pedig a vízen kívül gyümölcslevet igyunk. Csavarjunk kevés friss citromot vagy lime-ot az ásványvízbe, számomra ez a legkellemesebb üdítõital. Italok tekintetében is célszerû szelektíven fogyasztanunk. A szénhidrát alapú ételekhez: víz, kávé, feketetea, gyógytea, zöldséglé és ...